For Loop
Bir döngü, belirli bir koşul sağlanana kadar bir ifade bloğunu tekrar tekrar yürütmek için kullanılır. Örneğin, 1’den 100’e kadar sayı görüntülerken, bir değişkenin değerini 1 olarak ayarlayıp 100 kez görüntülemek isteyebilirsiniz, bu da her döngü yinelemesinde değerini 1 artırır.
C++ ‘da üç tür temel döngümüz vardır: for, while ve do-while. Bu yazımda C++ ‘da “for loop” un nasıl kullanılacağını göstereceğim.
Syntax (Sözdizimi)
for (baslangic; kosul; arttırma/azaltma) { // Döngünün gövdesi // C++ kodlarını buraya yazıyoruz. }
Flow diagram (Akış Diagramı)
Örnek:
#include <iostream> using namespace std; int main() { for(int x=1;x<=8;x++) { cout << x << endl; } return 0; }
Çıktı:
1 2 3 4 5 6 7 8
Nested For Loop (İç içe döngü)
C++ ‘da, döngü için diğerinin içindeki döngü için kullanabiliriz, döngü için iç içe olarak bilinir. Dış döngü bir kez yürütüldüğünde iç döngü tamamen yürütülür. Dolayısıyla, dış döngü ve iç döngü 3 kez yürütülürse, iç döngü her bir dış döngü için 3 kez, yani toplam 9 kez yürütülür.
Syntax (Sözdizimi)
for (baslangic; kosul; arttırma/azaltma) { // Döngünün gövdesi // C++ kodlarını buraya yazıyoruz. for (baslangic2; kosul; arttırma/azaltma) { // Döngünün gövdesi // C++ kodlarını buraya yazıyoruz. } }
Flow diagram (Akış Diagramı)
Örnek:
#include <iostream> using namespace std; int main () { for(int x=1;x<=3;x++) { for(int y=1;y<=3;y++) { cout << x << " " << y << endl; } } return 0; }
Çıktı:
1 1 1 2 1 3 2 1 2 2 2 3 3 1 3 2 3 3